Logo [DA-Group']
 
 

Ajankohtaista



 

22.04.2016

Sentinel-1 B –satelliitti nostaa jälleen DA-Designin toimittamia laitteita avaruuteen

Sentinel-1 B –satelliitissa DA-Designin laitteita avaruuteen

Sentinel-1 B –satelliitissa DA-Designin laitteita avaruuteen

Lehdistötiedote 22.4.2016
Forssalainen DA-Design Oy on mukana poikkeuksellisen suuressa osassa Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-1 B -tutkasatelliitin laitteistossa. Laukaisun on määrä startata perjantain ja lauantain välisenä yönä 23.4.2016 kello 0.02 Suomen aikaa. Satelliitti nousee avaruuteen Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guayanasta Sojuz-raketin kyydissä.

Satelliitti laukaistiin 25.4. klo 23:02 CEST/21:02 UTC.

Nyt laukaistava 1 B-satelliitti sijoitetaan samalle radalle kaksi vuotta sitten laukaistun Sentinel-1 A -sisarsatelliittinsa kanssa, johon DA-Design toimitti vastaavat merkittävät alijärjestelmät ja instrumentit. Satelliitit pysyvät jatkuvasti maapallon vastakkaisilla puolilla ja saavat siten yhdessä katettua koko maanpinnan, myös Suomen alueen mahdollisimman tasaisin väliajoin.

Merkittäviin satelliittiprojekteihin osallistuminen näin voimakkaalla panoksella oli DA-Designille sekä mahdollisuus että koetinkivi. Projektit alkoivat jo vuonna 2007 ja tilaukset vaativat runsaasti investointeja tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Yritys selvisi vaatimuksista ja luovutti onnistuneesti ensimmäisen satelliitin valmiit komponentit vuonna 2013 asiakkainaan toimiville Euroopan avaruusalansuuryhtiöille.

"Tämä on erittäin tärkeä vaihe ja polku, jolla rakennetaan tie seuraavalle tasolle", luonnehtii DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi. "Olemme pystyneet lunastamaan lupauksemme ja nostaneet valmiutta päästä isompiin hankkeisiin käsiksi. Olen erittäin ylpeä osaavasta huipputiimistämme. Seuraamme innolla perjantai-illan laukaisua, jossa toimittamamme instrumentit laukaistaan avaruuteen."

Onnistuneista toimituksista kertoo se, että parhaillaan DA-Design valmistelee vastaavia osia Sentinel-1 C ja D -satelliitteihin. Sopimus allekirjoitettiin tämän vuoden helmikuussa Airbus Defence and Spacen kanssa.

 

DA:n investointi tulevaisuuteen: 25 000 neliömetriä antaa tilaa kasvulle

Yrityksen historian suurin investointi tähän mennessä tehtiin viime vuoden lopussa, kun se osti Sanoma Media Finland Oy:n Hämeen Painon ja sen tilat Forssan Kassimäessä.

"Kiinteistö itsessään on 25 000 kerrosneliömetriä eli mittakaavassamme suuri", myöntää Kotiniemi. DA-Groupin kaikki Jokioisten toiminnot, Forssan valmistustehdas ja testauspalveluyksikkö siirretään uusiin tiloihin. Ensimmäiset muutot alkavat huhtikuussa ja valtaosa seuraa touko-kesäkuussa. DA-Groupilla on toimistot myös Tampereella ja Turussa.

Esimerkiksi avaruuselektroniikan komponenttien vaatiman puhdastilan koko nelinkertaistuu jo heti alkuvaiheessa. Tämä mahdollistaa DA-Groupin nykyisten avaruuslaitteiden tilausten valmistamisen ongelmitta. Toimitilojen puolesta kasvuvaraa riittää ainakin 10-15 vuodeksi. Kotiniemen luotsaamassa strategiassa pidetään jatkuvasti myös silmät auki toiminnan kehittämiselle ja laajentamiselle.

Lähes 80 henkilöä työllistävän DA-Groupin osaaminen lepää avaruusteknologian lisäksi kahdella muullakin pääsegmentillä eli puolustusteollisuudessa sekä perinteisemmillä asiakkuuksilla Suomen teknologia- ja teollisuusyrityksissä.


Oman talon sisällä alusta loppuun

Suomen mittakaavassa DA-Designilta löytyy poikkeuksellisen kokonaisvaltaista osaamista ja panostusta. Avaruuslaitteen pitkä prosessi laitteiden suunnittelusta testaukseen asti pystytään hoitamaan lähes kokonaan talon sisällä.

"Meillä ulkoistetaan vain joitakin prosesseja, kuten piirilevypohjien valmistus ja kultapinnoitukset", luonnehtii avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala. "Muuten valmistus on omissa käsissämme. Onhan se joissakin asioissa raskasta, mutta itse projektien kannalta se on huomattavasti kokonaisuudessa tehokkaampaa talon sisällä."

Avaruusalalla laadunvalvonta ja asiakastyytyväisyys ovat keskeisessä osassa. Luotettavuus on helpompi taata, kun se on pääosin oman kokeneen henkilökunnan käsissä eikä ulkopuolisilla alihankkijoilla.

Kuva DA:n tiimistä, joka on osallistunut Sentinel-1 A ja B -projekteihin.


Kaksoissatelliitit kuvaavat herkeämättä

"Sentinel-1 A:n ja 1 B:n tutkajärjestelmissä on neljä DA-Designilla valmistettua alijärjestelmää: suodatin, tehonjakojärjestelmä ja kaapelointeja sekä pulssivahvistin", listaa liiketoimintajohtaja Petri Jukkala.

"Käytännössä SAR-tutka on kuin radioaalloilla toimiva viipalekuvausta tekevä kamera, joka kuvaa kolmiulotteisesti", Jukkala selittää.

700 kilometrin korkeudesta tutkan erotuskyky on tarkimmillaan viiden metrin luokkaa. Satelliitit kuvaavat jatkuvasti maan- ja merenpintaa Euroopassa ja muualla maailmassa. SAR-tutkan perättäisten ylitysten kuvien keskinäinen vertailu paljastaa vielä tätä huomattavasti pienempiä eroja.

Radiotaajuuksisen signaalin käsittelyssä komponenttien laadun täytyy olla äärimmäisen korkea. Huolellisella ja monipuolisella suunnittelulla ja testauksella varmistetaan, että suorituskyky vastaa vaatimuksia. Satelliittien toimintaiäksi on suunniteltu 7 vuotta, mutta ratakorjauksiin on varattu polttoainetta 12 vuodeksi.


Tutka paljastaa maanjäristysten jäljet

"Yksi satelliittien käyttökohteista on katastrofialueiden tilannekuvan saaminen", kertoo Jukkala. "Maanjäristykset, tulvat ja muihin isoihin katastrofeihin saadaan synnytettyä tilannekuva. Toinen hyvin tärkeä päivittäisessä toiminnassa on maankäytön seuranta, kuten metsät ja pellot."

Viranomaiset pystyivät hyödyntämään Sentinel-1 A:n dataa esimerkiksi huhtikuun 2015 suuressa maanjäristyksessä Nepalissa. Infrastruktuurille aiheutuneiden vahinkojen kartoituksen ja pelastustoiminnan ohjaamisen lisäksi pystyttiin näkemään myös, miten osa vuoristosta oli siirtynyt paikoitellen jopa kahden metrin verran.

"Kokonaisuutena kaukokartoitussatelliitit ovat tärkeä osa ympäristönvalvontaa", yleistää Kotiniemi. "Kun suunnittelijat ja insinöörit kokevat olevansa osa isompaa tavoitetta, joilla ympäristön olotilaa, hyvinvointia ja muutoksia pyritään seuraamaan tulevina vuosina, niin se antaa työlle enemmän mielekkyyttä ja sisältöä."

Lisätietoja:

Sami Kotiniemi, Chief Executive Officer
+358 29 0800 922

Petri Jukkala, Business Director, Space Technology
+358 29 0800 926

LINKIT:

ESAn netti-tv:n lähetys laukaisusta livenä:
http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live

Sentinel-1-satelliittien tuoreimmat uutiset Twitterissä:
https://twitter.com/search?q=%23sentinel1

Kuvitettu havoinnollinen piirrosvideo "Radar Vision" Sentinelin tuottamista hyödyistä: http://m.esa.int/spaceinvideos/Videos/2016/04/Radar_vision

Sentinel-1 kuvia (ESA):
http://www.esa.int/spaceinimages/Missions/Sentinel-1

Sentinel-1 videoita (ESA):
ttp://www.esa.int/spaceinvideos/Missions/Sentinel-1


Nicholas Hughes ja Petri Jukkala


Sami Kotiniemi




 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista palveluista, teknologiatrendeistä ja tapahtumista.

 
 
 
x