DA-Group toimittaa vastaanotiin- ja lähetinyksiköt (First Stage Receiver Unit and Sub-Array Transmitter System) EISCAT:in 3D -tutka-asemiin. Vastaanottimiin sisältyvät mm. matalakohinaiset vahvistimet, analogia/digitaali muuntimet ja digitaalisen keilanmuodotusjärjestelmän ensimmäiset vaiheet. Vastaanottimet liittyvät jokaiseen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän antenniin tutka-asemilla. Lähetinjärjestelmään sisältyy kokonaisteholtaan 5 megawatin RF-lähetin.
EISCAT 3D -tutkahankkeessa rakennetaan huippumoderni tutkajärjestelmä, joka sijoitetaan kolmelle paikkakunnalle, Suomen Karesuvantoon, Norjan Skibotniin ja Ruotsin Bergforsiin. Sirontatutkan avulla saadaan uutta tietoa siitä, miten aurinkomyrskyt ja avaruussää vaikuttavat arktisen alueen ilmakehään.
EISCAT-järjestö eli European Incoherent Scatter Scientific Association on tutkinut yläilmakehän ilmiöitä jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. EISCAT:illa on suuret tutkalaitteistot mm. Sodankylässä, Tromssassa ja Kiirunassa, jossa myös sijaitsee järjestön päämaja.
DA-Groupilla on osaamista ja kyky toimittaa avaruuden tilannekuvaa. Tilannetietoisuutta voi muodostaa aktiivisesti tukien avulla tai passiivisesti sähkömagneettista spektriä seuraamalla. Meillä on kyky tuottaa tilannekuvaa molemmilla menetelmillä. Esimerkkinä tutkalla tuotetusta tilannekuvan muodostamisesta on EISCAT 3D-tutka-asemat.
DA-Groupin tuotantotiloissa Forssassa vastaanottimet valmistetaan EISCAT:n 3D-tutkahankkeeseen. Mittava projekti on suunniteltu, testattu ja valmistettu alusta loppuun talon sisällä. Ensimmäinen erä odottaa DA-Groupin välivarastossa toimitusta loppukohteeseen.
Yksittäinen vastaanotin on iso moduuli, joissa jokaisessa on 26 piirikorttia. Valmistus pitää sisällään piirikorttien lisäksi johdotuksen, kokoonpanon ja testauksen. Moduulit sijoitetaan kontteihin, jotka yhdessä muodostavat jalkapallokentän kokoisen alan. Tutkajärjestelmä tulee toimimaan ikkunana arktisen alueen yläilmakehään ja lähiavaruuteen.
EISCAT 3D -tutkajärjestelmästä tulee maailman edistyksellisin sirontatutka, joka yhdessä nykyisen Huippuvuorten EISCAT-tutkan kanssa toimii ikkunana arktisen alueen yläilmakehään ja lähiavaruuteen. Toteutuksessa käytetään uusinta digitaalista ja analogista tekniikkaa, jotka mahdollistavat useiden erilaisten mittaustekniikoiden käyttämisen tieteellisessä tutkimuksessa. EISCAT 3D tulee olemaan erittäin joustava nykyisiin ionosfääritutkiin verrattuna. Toimintamoodeissa voi olla joko yksittäinen vastaanottokeila tai useita keiloja, jotka digitaalinen keilanmuodostus mahdollistaa.
EISCAT 3D:n avulla voidaan tutkia sitä, miten avaruudesta peräisin olevat suurienergiset hiukkaset ja sähkövirrat vaikuttavat ilmakehän eri osissa, sekä avaruussäähäiriöiden vaikutusta teknologisiin järjestelmiin, kuten satelliitteihin, satelliittipaikannukseen ja sähkönjakeluverkkoihin. EISCAT 3D-tutkan avulla voidaan tutkia myös revontulia, jotka esiintyvät ylemmässä ilmakehässä noin sadan kilometrin korkeudella.
Kuvassa projektin johtaja Johan Svensson tarkistaa EISCAT 3D -testiasemaa Trömsössä Norjassa.